به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز به نقل از دیلی میل در تاریخ 14 دسامبر (23 آذر)، دانشمندان در ادامه تحقیقات خود کشف کردند، نوع کمیابی از ماهی ریهدار آفریقایی (با نام علمی Protopterus annectens) میتواند به کمک بالههای لاغرش، بدن خود را به تمامی از روی زمین بلند کند و به پیش بیندازد. این قابلیتی است که تا پیش از این، تصور میرفت از رفتارهای چهارپایان نخستین – که مدتها پس از این ماهیان ظاهر شده بودند – پدید آمده باشد.
نیل شوبین (Neil Shubin)، پژوهشگری از دانشگاه شیکاگوست که میگوید: " آنچه ما در ماهی ریهدار میبینیم، نمونهای فوقالعاده زیباست که به ما نشان داده چگونه راه رفتن روی دوپا در ماهیان آبزی، آسان و بیدردسر به الگوی راه رفتن در چارپایان منتهی شده است."
این ماهی ریهدار، بدنی شبیه به مارماهی مجهز به یک جفت باله سست و بیدوام دارد.
نیل شوبین می گوید: "اگر اسکلت این جاندار را به من نشان داده و با من شرط ببندید که راه میرفته یا نه، شرط میبستم که نمیتوانسته راه برود. بالههایشان به همه چیز شباهت دارد، الا اندامی برای راه رفتن."
تاریخچه غنی حیات ماهیان ریهدار، این جانوران را به سوگلیهای دیرینهشناسان بدل کرده و سالها بوده که حکایات و شایعاتی هم مبنی بر اینکه رفتاری شبیه به راه رفتن را میشود در این ماهیان مشاهده کرد، در بین دانشمندان دهانبهدهان میچرخیده است. پژوهشگران، با هدف کشف حقیقت احتمالی پنهان در پس این شایعات، دست به طراحی آکواریوم ویژهای زدند که با کمکش قادر به تصویربرداری از حرکات این ماهی، از زاویه پایین و همچنین از طرفین بودند. فیلمهای بهدستآمده نشان از این میداد که ماهی ریهدار، اغلب از بالههای پشتیاش برای خیز رفتن بهره میگیرد و همزمان از هر دو بالهاش برای جهیدن استفاده میکند و برای راه رفتن هم حرکات بالهایاش را به تناوب تغییر میدهد.
بهگفته پژوهشگران، توانایی ماهی ریهدار برای حمایت از وزن بدنش روی چنین اندام ظریف و نازکی، احتمالاً به کمک شناور کردن خود از طریق انباشت ریهها با هوا امکانپذیر میشود. شوبین میگوید: "این نمونه به ما نشان میدهد در محیط آب که دیگر نبایستی تمامی وزن بدن را تحمل کرد، چه گزینههایی برای سهولت در حرکت پیش رویتان است."