آیا درست است که از این به بعد مهریه های بالای 110 سکه به زنان پرداخت نخواهد شد؟
پاسخ: خیر، مهریه های بالای 110 سکه نیز قابلیت وصل دارند ولی مازاد بر آن ، وصف کیفری نخواهد داشت یعنی کسی را به خاطر مهریه مازاد بر 110 سکه زندان نمی کنند.
حدود يك ماه و نيم است كه برگه طلاق خود را از دادگاه گرفتهام و ميخواهم بروم به محضر تا صيغه طلاق جاري شود ولي شوهرم حاضر به آمدن به محضر نيست، چه اقدامي مناسب است؟
پاسخ: دفتر ثبت طلاق مراتب عدم حضور زوج را به دادگاه اعلام ميكند و پس از اجراي صيغه طلاق توسط دادگاه دستور ثبت و اعلام آن به دفتر ثبت طلاق صادر ميشود.
دختر 9 سالهاي تا 9 سالگي حضانتش با مادرش بوده، آيا حضانت فرزند بعد از 9 سال به پدر بر ميگردد؟
پاسخ: بعد از هفت سالگي در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعايت مصلحت كودك به تشخيص دادگاه ميباشد.
سوالم در رابطه با مهريه است. اگر مردي مالي داشته باشد مثل زمين كه از اون مدركي هم نداشته باشي، آيا ميشود از آن استعلام كرد؟
پاسخ:ميتوان آن مال را معرفي كرد و دادگاه در مورد آن از اداره ثبت استعلام كند.
شوهرم با ضرب و شتمي كه به من داشته باعث شده كه من خانه را ترك كنم. در اين زمينه پرونده كيفري در خصوص شكستگي دست هم تشكيل دادهام. ايشان الان الزام به تكمين كردهاند. آيا با توجه به ضرب و شتمي كه داشتهاند دادگاه به ايشان حق تمكين ميدهند؟
پاسخ: از قاضي بخواهيد به آن پرونده مراجعه كند و بعد اعلام نماييد با توجه به عدم امنيت جاني و خوف و ترسي كه از حضور در خانه همسر داريد براساس ماده 1115 قانون مدني قادر به تمكين نيستيد. چنانچه دادگاه مدارك شما را بپذيرد نفقه شما به قوت خود باقي خواهد بود.
براي اينكه اثبات كنم همسرم مشكل رواني دارد به كجا بايد مراجعه كنم؟
پاسخ: بستگي به اين دارد كه شما به چه منظور ميخواهيد مشكل رواني همسر خود را ثابت كنيد، اگر صدمه جسمي به شما وارد كرده است و ميخواهيد ديه آن را بگيريد بايد به دادسرا شكوائيه تقديم كنيد، كه البته اگر ايشان مشكل رواني در حد جنون داشته باشد مسئوليتي ندارد و اگر اثبات رواني بودن همسرتان را براي طلاق گرفتن از او ميخواهيد بايد دادخواست طلاق به دادگاه خانواده ارائه كنيد تا دادگاه ايشان را به پزشكي قانوني جهت بررسي معرفي كند.
اگر دختر و پسري عقد دائم كرده باشند و...
الف) در دوران عقد با يكديگر رابطه زناشويي داشته باشندَ، آيا اين عمل خلاف عرف يا قانون ميباشد؟
ب) آيا در دوران عقد مهريه و نفقه به زن تعلق ميگيرد يا خير؟
ج) چنانچه بخواهند از يكديگر جدا شوند، زوج ادعا كند كه رابطه زناشويي با زوجه نداشته است چه طور ميتوان خلاف اين ادعا را اثبات كرد؟
پاسخ:
الف) با وقوع عقد نكاح زن و شوهر ميتوانند هر گونه استمتاعي از يكديگر داشته باشند از جمله رابطه جنسي و اين امر ارتباطي به دوران عقد و يا بعد از آن ندارد. در صورت اولين رابطه جنسي تمامي مهريه به زن تعلق ميگيرد.
ب) اگر مدت دوران عقد را با توافق يكديگر تعيين كردهاند (عرفاً در اين صورت مرد به زن نفقهاي نميپردازد) بنابراين تعلق نميگيرد و لكن اگر زن حاضر است و ميخواهد زندگي مشترك را شروع كند و عروسي نمايند ولي مرد حاضر نيست زوجه خود را به خانهاش ببرد از زمان شروع اختلاف نظر نفقه در صورت تمكين زوجه تعلق ميگيرد.
ج) اگر در اصل رابطه زناشويي و وقوع آن اختلاف نظر داشته باشند و از طرق ديگري مانند پزشكي قانوني ثابت نشود ادعاي زن به همراه قسم او دعوي را ثابت ميكند و اگر در اصل رابطه و و قوع آن اختلاف نداشته باشند و زوج مدعي باشد دخول را او انجام نداده است و زن بگويد شوهرش دخول نموده قول زوج به همراه قسم او مورد قبول قرار ميگيرد.
ميخواستم بدانم يه آقايي ميتونه با وجود خانمش توي خونه بره از طريق قانوني تقاضاي ازدواج مجدد کند حالا به هر دليلي؟
پاسخ: به استناد ماه 16 قانون حمايت خانواده مرد نميتواند با داشتن زن همسر دوم اختيار کند مگر در موارد زير:
1ـ رضايت همسر اول
2ـ عدم قدرت همسر اول به ايفاي وظايف زناشويي
3ـ عدم تمکين زن از شوهر
4ـ ابتلاء زن به جنون يا امراض صعبالعلاج موضوع بندهاي 5 و 6 ماده 8 (جنون و ابتلاء به بيماري که دوام زناشويي را براي طرف ديگر مخاطرهآميز کند)
5 ـ محکوميت زن وفق بند 8 ماده 8 ( به طور خلاصه محکوميت به 5 سال حبس)
6 ـ ابتلاء زن به هر گونه اعتياد مضر برابر بند 9 ماده 8
7 ـ ترک زندگي خانوادگي از طرف زن
8 ـ عقيم بودن زن
9ـ غائب و مفقودالاثر شدن زن برابر بند 14 ماده 8
به هر حال در تمام موارد مذکور اين حق براي همسر اول باقي است که بخواهد تقاضاي گواهي عدم امکان سازش از دادگاه بنمايد.
در صورتیکه زن برای طلاق اقدام کند آیا مهریه به او تعلق میگیرد یا خیر؟
پاسخ: اگر دلیل شما برای طلاق مربوط به شروط 12 گانه عقدنامه باشد در صورت توانایی در اثبات آنها میتوانید مهریه خود را درخواست کنید، مگر در صورتی که دلیل محکمه پسندی برای طلاق نداشته باشید که در اینجا باید با همسرتان به توافق برسید و ممکن است همسرتان در صورت بخشیدن مهریه حاضر به طلاق دادن شما شود.
منبع: حقوق زناشویی (زنان بلاگ)